Raja Bahar bin Raja Sakti

Raja Bahar bin Raja Sakti atau juga dikenali sebagai Long Bahar Bendahara juga Raja Ekor merupakan putera sulung Raja Sakti, pemerintah Jembal.

Beliau mempunyai dua orang putera iaitu Raja Abdullah dan Raja Abdul Rahim. Selepas kemangkatan kekandanya Raja Loyor, baginda dilantik sebagai raja Jembal.

Baginda mangkat sekitar tahun 1675 dan dimakamkan di Kampung Tok Kambing, Sering, Kota Bharu, Kelantan. Beliau digantikan oleh Raja Udang (Sultan Umar).

Sekolah Kebangsaan Raja Bahar

Di Kota Jembal (Kedai Lalat) terdapat satu sekolah yang dikenali sebagai Sekolah Kebangsaan Raja Bahar. Sekolah ini terletak bersebelahan dengan Sekolah Kebangsaan Kota Jembal. Selain itu, terdapat juga Sekolah Menengah Raja Sakti yang terletak lebih kurang 15 meter dari cabang Sekolah Kebangsaan Raja Bahar.

Kedudukan sekolah ini agak strategik kerana terdapat klinik kesihatan, pasar, pejabat pos mini dan pelbagai kemudahan lain lagi. Sekolah tersebut mempunyai 5 blok bangunan termasuk pra. Bilangan pelajar dalam lingkungan 550. Majoriti pelajar berasal dari penduduk setempat

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s